Bluegrass for Blue

A Mozaik nap nevű jótékonysági esemény a Csillag Kórus Egyesület kezdeményezésére jött létre a Ferencvárosi Művelődési Központban azzal a céllal, hogy a rendezvény teljes bevételével a Mozaik Közhasznú Egyesület az Autizmussal Élőkért szervezetet támogassuk.

A Mozaik nap során az alábbi programokat láthatták a nézők:

■ a GNM Színitanoda Egyesület Tinitanodájának előadásában Békés Pál – Geszti Péter – Dés László: A dzsungel könyve című zenés darabját, valamint Orosz Mihály – Balogh Eszter: Filmszakadás című musicaljét Pintér Szilvia rendezésében

■ az NKA Hangfoglaló program „rendhagyó énekórák” sorozatának részeként “Ezt fújhatjuk” címmel Jerzsele Katalin és Ondrik Nóra fafúvós-bemutatóját

■ a „Fiatalok a porondon” koncertek során felléptek: Csillagkórus és zenekara, TDT zenekar, Lidokain zenekar, New Range Debrecen Linedance Klub

■ és hallhattuk Fekete Gy. Viktor autista előadóművész stand-up estjét “Az élet sűrűjében” címmel. A rendezvény teljes ideje alatt látogatható volt a Mozaik Egyesület „Autizmussal élve” interaktív kiállítása is.


A rendezvény létrejöttének anyagi hátterét a Swimathon közösségi adománygyűjtő kampány „Bluegrass for Blue” programja biztosította. A Mozaik nap teljes bevétele, mely a Mozaik Közhasznú Egyesület az Autizmussal Élőkért szervezetet illeti, összesen 431.000 Ft lett.

Köszönet mindenkinek, aki valamilyen módon támogatta a rendezvény megvalósulását!

Lackfi János sorai a Bluegrass for Blueról

A támogatandó program célja:

Zenészek vagyunk, akik az amerikai Kentucky állam kék füvéről elnevezett „bluegrass” zenei stílust műveljük.  Kék, mint az autizmus színe is, mert az autizmussal élőkkel foglalkozó Mozaik Közhasznú Egyesület javára tervezünk most egy őszi jótékonysági Bluegrass for Blue napot, a Ferencvárosi Művelődési Központban, koncertekkel, hangszerkiállítással, előadásokkal és közös örömzenéléssel.

Az igény/ a probléma, amire a projektben megoldást kínálunk:

Az autista gyermeket nevelő családok sokszor nem rendelkeznek elegendő információval az autizmusról, elérhető juttatásokról és lehetőségekről. Ebben segít információs centrummal, képzésekkel, kiadványokkal a MOZAIK Közhasznú Egyesület. Az autizmusban érintett családok sokszor elszigetelődnek, egyedül próbálnak megoldást keresni a nehézségeikre. Ezért mi küldetésünknek érezzük a közösség építését.

A projektben tervezett tevékenységeink, várható ütemezéssel:

A Swimathon segítségével összegyűjtött adományt a Bluegrass for Blue elnevezésű jótékonysági zenei rendezvény megvalósítására fordítjuk. Az őszre tervezett egynapos eseménynek megszokott próbahelyünk, a Ferencvárosi Művelődési Központ ad otthont. A rendezvény a bluegrass zene hazai képviselőit és barátait hívja egybe. Az esemény megvalósítási költségeinek kifizetését követően fennmaradó, és a rendezvényen gyűjtött teljes adományt a Mozaiknak utaljuk át. Megállapodásunk szerint ők ezt szakmai munkájuk megvalósítására fordítják: szülőképzésekre, szülőklubra, integrált játszóház, szemléletformáló programok szervezésére, valamint információs kiadványok szerkesztésére. Nyaranta pedig olyan tábor tartanak Dunaharasztiban, amelyben épek és autisták együtt pihenhetnek, ennek költségeihez is hozzájárulhatunk a Swimathon gyűjtéssel.

A projektet megvalósító civil szervezet neve és célkitűzése:

Csillag Kórus Egyesület – bluegrass énekegyüttes, fiatalok, önkéntesek csapata. A bluegrass zene révén kapcsolódik a projekthez. Az egyesület munkájában résztvevő fiatalok (15-20 évesek) az önkéntesség, jótékonykodás, fogyatékkal élők elfogadása terén is hatalmas pluszt kaphatnak a Swimathon kampányban és a MOZAIK támogatásában való részvétellel.

További információk a Swimathon weboldalán találhatók: https://2019.swimathon.hu/bluegrass-for-blue