Az iskolából a Cseh Tamás Program színpadára

Több szempontból is különleges nyertese a Cseh Tamás Programnak a Csillag Kórus. Egyrészt mert ez az egyetlen általános iskolai csapat a 42 sikeres pályázó között, másrészt a hagyományos diákkórusokkal ellentétben a Louisiana Double duóval társulva elsősorban gospelt, country-gospelt és bluegrass-dalokat ad elő. A kórus történetéről és a műfajválasztásról a kar vezetője, Balogh Eszter mesélt a Kultúra.hu-nak.

cseh-tamas-program-dijkioszto-7

Nem mindennapi, hogy egy iskolai kórus gospelt énekel. Hogyan vezetett az út idáig?
A kórust 2008-ban alapítottam a kilencedik kerületi Kőrösi Csoma Sándor Kéttannyelvű Általános Iskolában – ahol felső tagozatos énektanár vagyok – eredetileg azzal a céllal, hogy legyen egy állandó énekkara az iskolának. Négy évvel ezelőtt azonban volt egy kerületi rendezvény, ahova a diákkórusokat azzal a feltétellel hívták meg, hogy hoznak magukkal egy VIP-vendéget, így színesítve a programot. Nekem régi barátom a Louisiana Double két tagja: Apáti Ádám és Pintér Zsolt, ezért őket kértem fel a közös produkcióra. Mivel dalaikban az amerikai népzene gyökereiből merítenek, ezért kézenfekvő volt, hogy azokból fogunk választani. Angol–magyar két tanítási nyelvű diákok körében az idegen nyelv sem jelentett gondot, ezért két gospel számra esett a választásunk. Az előadásunk a vártnál is jobban sikerült, és annyira tetszett a gyerekeknek és a zenészeknek is, hogy úgy éreztük, érdemes volna folytatni, és az elmúlt három évben egyre sűrűsödtek a közös programjaink, fellépéseink.

Mit szóltak a műfajválasztáshoz a kollégák és az iskolai közönség?
Megszokták és megkedvelték. Igaz, első hallásra általában mindenkinek nagydarab fekete asszonyok jutnak eszébe a gospelről, akik földig érő leplekben hallelújáznak, és jól érzik magukat. De ez ennél tágabb fogalom, az amerikai népzene szerves része, mi pedig olyan dalokat válogatunk közülük, amelyek a szélesebb közönség számára is fogyaszthatóak, szerethetőek. A gyerekek pedig imádják, annak ellenére, hogy rengeteg munkát, energiát igényel tőlük, a pedagógusoktól pedig sok türelmet és megértést. Mindez azonban megtérül, amit bizonyított a tavaly májusi iskolagálás nagykoncertünk is a Nemzeti Színház nagyszínpadán. Itt mindenkinek meg tudtuk mutatni, hogy mibe is fektették bele azt a sok-sok munkát a gyerekek.

Milyen gyakran tudnak próbálni a duóval?
Heti rendszerességgel van iskolai próbánk, és állandó kapcsolatban állunk a Louisiana Double-lel, ha nem is tudnak minden alkalommal eljönni. Ádámmal és Zsolttal hármasban találjuk ki a következő fellépés dalait, melyekből előzetesen felkészítem a gyerekeket a közös próbák előtt. Az összecsiszolódás azonban kihagyhatatlan, mert bár a duó énekléssel és hangszeres kísérettel is a gerincét alkotja a fellépéseinknek, nekünk is egyre több a hangszeres gyermekünk. Ezért nem úgy kell elképzelni ezeket a fellépéseket, hogy a két zenész viszi a szóló részt, mögöttük pedig háttérként negyven gyerek aranyosan énekel, hanem egy komplex zenekara van a kórusnak, amelybe gitáros, fuvolás, hegedűs diákok is tartoznak. Az azonban kétségtelen, hogy a duó profizmusa nélkül nem tartanánk itt, ahol tartunk.

adventi-koncert-veroce-2013-17

Nem is akárhol, a Cseh Tamás Programnak köszönhetően ugyanis kiadhatják első lemezüket. Honnan jött az ötlet, hogy pályázzanak rá?
Amikor rátaláltam a Cseh Tamás Programra, megtetszett, hogy olyan kezdő zenekarokat fognak támogatni, amelyek már koncerteznek, de még nincs önálló lemezük. Ez ránk tökéletesen illett. Arra már nehezebb volt választ adni, hogy a Louisiana Double duóval kiegészült iskolai kórusunk zenekar-e, de úgy gondoltam, ennek eldöntését a zsűrire bízom. Szerintem ez nekik is okozhatott fejtörést, már a meghallgatáson is kisebb problémát jelentett, hogy csak cipőkanállal fértünk fel a zenekarokhoz méretezett színpadra

A színpadra, ahova az iskolából érkeztek.
Egészen pontosan az erdőből. Olyan szerencsésen alakult a csapat élete, hogy éppen a Cseh Tamás Program meghallgatása előtt elvonulhattunk három napra kórustáborba. Nem volt körülöttünk semmi más, csak a fák és egy tó, mi pedig három napig muzsikáltunk. Innen érkeztünk a Cseh Tamás Program színpadára.

Ahol megnyerték a zsűrit. Ön szerint mi vezetett a sikerhez?
A pályázathoz a legfőbb lépcsőfokok egyértelműen a nagykoncertek és a folyamatos gyakorlás. Mivel a Csillag egy általános iskolai kórus, ahova 5. osztálytól jelentkezhetnek a gyerekek, minden évben sok az újonc. Ezért hiába van kialakult, begyakorolt repertoárunk, azt nekik minden évben újra meg kell tanítani. Szerencsére több nyolcadikosunk is marad, viszont a résztvevők így is változnak. Nem lehet megpihenni, nem lehet a koncerten ugyanúgy énekelni, hanem mindig újra és újra kell gyúrni a repertoárt. A fejlődésünk tehát a folyamatos megújulásnak és az inspiráló koncertlehetőségeknek egyaránt köszönhető. Emellett a két zenészbarátunk sem hagyná, hogy lankadjon a fellépéseink színvonala.

Mivel pályáztak a Cseh Tamás Programra?
Győrben rendezik meg évente az Öt Templom Fesztivált, amelyre két éve meghívták a Louisiana Double-t is, hogy gospel workshopot tartsanak. A duó a kórust is magával vitte, így közösen tartottuk meg a programot, amelynek végén templomi koncertünk is volt, majd a következő évben ugyanitt a győri iskolásokat is bevontuk a fellépésbe. Mindez olyan jól sikerült, hogy próbáltunk máshol újabb iskolás énekkarokat is bevonó rendezvényeket szervezni. Így jutottunk 2013-ban Verőcére, ahol egy fantasztikus hangulatú, teltházas adventi koncertet adtunk a Váci Székesegyház Laetitia kórusával közösen. Ebből készítettünk magunknak egy hangfelvételt is, rögzítve a koncertet, ami utólag nagyon hasznosnak bizonyult a Cseh Tamás Programnál, ahol a pályázathoz hangzó anyagot is kellett csatolni.

adventi-koncert-veroce-2013-6

Mikorra várható a saját lemez, és hogyan készülnek rá?
Áprilisban fogunk stúdiózni, amelyre egész napos próbákkal, koncertekkel készülünk. A többnapos workshopjaink és az azok végére időzített koncertek mindig lendítenek a munkánkon. Volt már egy januárban, és lesz most egy március elején, majd áprilisban is, amelynek záróakkordjaként fogunk stúdiózni. A pályázat szerint júniusban kell megjelenni az öt legjobb dalt tartalmazó promóciós lemezzel, én azonban szurkolok, hogy egy picivel hamarabb, már május utolsó hétvégéjére sikerüljön. Ekkor van ugyanis a gyereknap, amelyre koncerttel is készülünk, és nagyon stílusos lenne, ha a lemez is kijönne eddigre, bizonyítva, hogy a gyerekek ebben is kiemelkedőek.

Ki segít a felkészülésben?
A Cseh Tamás Program keretében minden kezdő zenekar mellé kerül egy mentor, aki szakmai tapasztalatával segíti a munkát. Minket Gryllus Dániel támogat, aki nagyszerű ember, és örülünk, hogy vele dolgozhatunk együtt. Épp a napokban érdeklődött arról, hogy a nyáron is tudnánk-e koncertet vállalni.

És milyen választ kapott?
A nyári szünet alatt nehéz összegyűjteni a gyerekeket, megszervezni a családok programjai között a próbákat és a fellépéseket. Ennek ellenére lesz nyáron kórustáborunk, és a gyerekek annyira szeretik ezt csinálni, olyan örömmel készülnek, hogy szerintem nem is kérdéses: a nyári szünetben is láthat minket a közönség.

Wéber Anikó

Fotó: Csikós Andrea, Csillag Kórus Facebook-oldala