Lemezt készít a Csillag kórus

A Kőrösi Csoma Sándor Kéttannyelvű Általános Iskolában működő Csillag, korábban Eszterlánc kórus nem először lepi meg a környezetét, és rukkol elő valami különlegessel. Hol a Nemzeti Színház színpadára álmodott zenés „álom-utazás” főszereplőiként, hol az Öt Templom Fesztivál gospel workshopjának műhelymunkásaiként, hol vidéki teltházas koncertekkel kápráztatják el a közönséget.

Januárban a Zeneiskola hangversenytermében adtak nagysikerű koncertet, aminek aktualitását az adta, hogy a kórus a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programjában egyike lett annak a 42 díjazott zenekarnak, melyek 2015 júniusáig – kétmillió forintos támogatás felhasználásával – elkészíthetik életük első hivatalos nagylemezét, valamint egy videoklipet, melyet az MTVA most induló „Petőfi TV” zenei adása is sugároz majd. A részletekről a kórus vezetőjét, Balogh Esztert kérdeztük.

Honnan jött az ötlet, hogy induljatok ezen a zenei pályázaton?

Folyamatosan keresem a lehetőségeket, hogy a kórus működéséhez különféle pályázati forrásokat találjak, hiszen átlagosan harminc-negyven gyerekkel és a kórushoz tartozó zenészekkel bárhová kimozdulni, egy-egy vidéki fellépést finanszírozni nem könnyű feladat. Így bukkantam rá a nyár végén kiírt pályázatra, és úgy éreztem, ezt „nekünk találták ki”. A pályázati feltétel ugyanis az volt, hogy már legalább egy éve rendszeresen nyilvános fellépéseket adó zenekar legyünk, akiknek azonban bolti forgalomba hozott önálló lemeze még nem jelent meg, és tevékenységünk valamilyen „könnyű” zenei műfajt képviseljen.

Milyen módon mérték össze az egyes pályázók előadásait ezen a pályázaton?

A pályázati anyaghoz csatolni kellett néhány korábban rögzített számot, hogy a zsűrinek legyen valamiféle támpontja az induláshoz. Aztán októberben arról kaptunk értesítést, hogy a belvárosban található Akvárium Klub színpadára várnak minket egy meghallgatásra. A gyerekek számára hatalmas izgalmat és kalandot jelentett ez az esemény, hiszen egy öttagú szakmai zsűri előtt kellett bemutatni a produkciónkat, amit videóra is rögzítettek, hogy a helyszíni, élő zsűri pontozása mellett egy szélesebb szakmai bíráló bizottság is megítélje az előadás színvonalát. 200 zenekart hívtak be meghallgatásra, nyolc napon át zajlottak reggeltől estig a meghallgatások. Senki sem tudta, hogy kik az „ellenfelei”, hiszen a meghallgatás zárt ajtók mögött zajlott, így legfeljebb az éppen előttünk szereplő formáció előadásába nyerhettünk bepillantást.

Az „ellenfelei” szót kifejezetten idézőjelbe szántad, még mutattad is a beszélgetés közben, hogy ez képletesen értendő. Miért lényeges ez?

Mert itt az egyes előadók valóban nem ellenfelei voltak egymásnak, s ezt később az eredményhirdetéskor is hangsúlyozta Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke, akitől az okleveleinket átvehettük. A pályázaton eredetileg harminc együttest terveztek díjazni, amiből végül 42 lett – a szervezők elmondása szerint azért, mert annyira magas volt a szakmai színvonal, hogy ezt a további 12 formációt sem akarták megfosztani a lehetőségtől, így az eredetileg hatvanmilliós keretösszeget nyolcvan millió forintra emelték. A 42 díjazott között nincs rangsor, ez lehetetlen is lenne, hiszen hogyan mérhetnénk össze egy egyéni előadót egy kórussal vagy épp egy rockbandával, vagy mondjuk a népzenét a hip hoppal? Ez tehát nem a kereskedelmi televíziók által sugallt „a végén mindig csak egy maradhat” egymást kiszorítós, könyöklős műfaja, hanem végre egy sokak számára hozzáférhető olyasfajta indulási lehetőség, ami nélkül lehet ugyan, de sokkal nehezebb, a zenei pályán való elindulás.

A bevezetőben elhangzott, hogy „a Csillag, korábban Eszterlánc kórus”. Miért a névváltozás?

Amikor 2008-ban megalakultunk, és a gyerekek ötlete alapján Eszterlánc lett a nevünk, mondván, Eszter néni fűzi egymásba ezeket a gyerek-láncszemeket, akik aztán elballagnak, és a helyükbe újak jönnek, álmunkban sem gondoltuk volna, hogy néhány év múlva ilyen sikerekig, illetve ilyen ismertségig juthatunk. A közelgő lemezmegjelenés kapcsán szembesültünk a ténnyel, hogy több hasonló nevű kórus is létezik, sőt az Eszter-lánc mesezenekarral is összekeverhetőek vagyunk. Ezért engedélyt kaptunk a pályázat kiíróitól a névváltoztatásra, és a mentorunk – mert a Cseh Tamás Programban ilyenünk is van, aki szakmailag segíti a kezdő zenekarok munkáját – javaslatára az Eszter név jelentését vettük alapul, így lettünk Csillag kórus. A mentorunk egyébként Gryllus Dániel, akitől hihetetlenül sok szakmai segítséget kapunk a munkánkban.

Milyen stílusú műveket szólaltat meg a Csillag kórus?

A kórusunk évek óta együtt dolgozik a Louisiana Double nevű duóval, amelynek két kiváló muzsikusa, Apáti Ádám és Pintér Zsolt amerikai népzenei gyökerű, elsősorban a gospel, a bluegrass, blues műfajain alapuló dalai az iskolásainknak is nagyon „bejönnek”. Régi barátság fűz a zenekar tagjaihoz, s egyszer, jó néhány évvel ezelőtt egy ferencvárosi rendezvényen a gyerekkórusok fellépéseihez mindenkinek vinnie kellett magával egy „VIP-vendéget”. Kézenfekvő volt, hogy kedves barátaimat hívom segítségül, s az eredetileg egyetlen alkalomra szóló meghívásból azóta egy több éve tartó, és mint a mellékelt ábra mutatja, igazán gyümölcsöző kapcsolat lett. Koncertek, meghívások, fesztiválszereplések, és most ez a lemezmegjelenési lehetőség – talán nem tűnik kérkedésnek, dicsekvésnek, ha azt mondom, igazi sikertörténet. És ennek a történetnek minden eddigi állomásánál azt gondoltuk, hogy ha ez volt a csúcs, és itt megállunk, akkor már nem volt hiábavaló az eddigi munka. De valahogy mindig van még egy lépés, még egy fokozat… Hogy van-e még tovább, azt nem tudom, mindenesetre most nagyon boldogok vagyunk, és alig várjuk, hogy belevessük magunkat az ezzel járó munkába.

Milyen feladatok várnak most a kórusra? Hogyan készül el egy ilyen lemez, és milyen dalokat hallhatunk majd a megjelenő korongon?

Június végéig kell elkészülni a lemezzel, amelyre öt dal kerülhet majd fel. A fejünkben ott van ötletként már vagy tizenöt – úgyhogy most így, első körben leginkább a bőség zavarával küzdünk. Ősszel szerveztünk egy háromnapos kórustábort a gyerekeknek a pályázati meghallgatás előtt, ami remek formába hozta a csapatot. Január elején részt vettünk egy kétnapos „gospel workshop”-on, ahol egy másik kórussal közösen dolgoztunk, egymásnak ajánlottunk újabb és újabb dalokat, s ennek a munkának a végeredménye volt most hallható itt, az Ádám Jenő Zeneiskola hangversenytermében január 21-én, a Magyar Kultúra Napja előestéjén. Január 22-e egyébként nemcsak a Himnusz születésnapja, hanem a minket támogató Cseh Tamás Program névadójának, Cseh Tamás énekesnek a születésnapja is.

Nagy öröm volt a Zeneiskola nagyszínpadán, itt a „kétszázasban” fellépni, és ezúton is nagyon köszönjük a lehetőséget! A gyerekeknek hihetetlen lendületet ad egy-egy ilyen fellépés sikere, hiszen ilyenkor mutathatják meg, min is dolgoztak annyit, és végre learathatják a jól megérdemelt tapsot is.

Nagy az izgalom most a stúdiózást illetően? Volt már korábban is hasonló élményben részük a gyerekeknek?

Természetesen nagyon nagy izgalommal várjuk a stúdiózást, amire egyébként az ország egyik legnevesebb stúdiójában és hangmérnökénél, a Jánossy Béla nevével fémjelzett Phoenix Hangstúdióban kerül majd sor április végén. Ezt megelőzően lesz még néhány koncertünk, illetve egy újabb kórustáborunk, vagy ha úgy tetszik, „workshop”-unk is a tavaszi szünetben, aztán indulhat a stúdiómunka, s ha minden jól megy, a lemezt sikerül talán épp a gyerekek számára legjelesebb nap, a Gyermeknap alkalmából megjelentetni.

A pályázatban egyébként a hangfelvétel mellett egy videoklip elkészítését is vállaltuk, úgyhogy a felkészülés és a munka fázisait kamerával is megörökítjük, s a végén a speciális korong nemcsak hang, hanem képanyagot is tartalmazni fog.

Nagyon várjuk már a megjelenését!

  1. március 10.